Hoe zet je losse thee?

Vaak denkt men dat het zetten van losse thee een hele klus is. Niets is minder waar, mits je de juiste accessoires gebruikt en je je houdt aan de geadviseerde watertemperatuur en trektijd. Iedere theesoort heeft zijn eigen zetadvies. Smaakt jouw groene thee bitter? Grote kans dat de thee verbrand is door te heet water. Tijd voor wat advies dus!

 • Temperatuur

  Iedere theesoort behoeft een eigen watertemperatuur. Kook het water in een waterkoker (liever niet van kunststof in verband met geur- en smaakafgifte). Afhankelijk van de theesoort kun je het water direct gebruiken of dien je het even te laten staan. Water voor witte en groene thee moet een aantal minuten van de kook af zijn. Eventueel kun je ook een scheutje water toevoegen aan het gekookte water. 

 • Temperatuur per theesoort

  Zwarte thee: 100 graden
  Groene thee: 80 graden
  Witte thee: 80 graden
  Rooibos thee: 100 graden
  Kruidenthee: 100 graden

 • De juiste hoeveelheid thee

  Gebruik altijd de juiste hoeveelheid thee! Mensen gebruiken vaak te veel losse thee. Onthoud dat je beter wat minder kan gebruiken en deze wat langer kan laten trekken dan andersom. Een volle theelepel is voldoende, dat staat gelijk aan ongeveer 2 gram per kop. Wil je een volle pot zetten? Gebruik dan ongeveer 5 gram.

 • Thee zakje of zeefje

  Er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor het zetten van losse thee. Je kunt de losse thee in een theefilter zakje doen of je gebruikt een theezeefje. Zorg er in ieder geval voor dat je de thee de ruimte geeft zodat de theeblaadjes zich kunnen ontvouwen en zo de meeste smaak kunnen afgeven.

 • De juiste trektijd

  Iedere theesoort heeft zijn eigen trektijd. Smaken verschillen natuurlijk; de een houdt van iets sterkere thee dan de ander. Als je losse thee te lang laat trekken dan wordt deze bitter. Hieronder vind je de trektijd per theesoort. Dit advies vind je tevens op onze verpakkingen. Losse thee hoef je niet te bewegen zoals een theezakje. De smaak komt vanzelf vrij wanneer de theeblaadjes zich ontvouwen en ‘opzwellen’.

 • Trektijd per theesoort

  Zwarte thee: 3 tot 4 minuten
  Groene thee: 2 tot 3 minuten
  Witte thee: 2 tot 3 minuten
  Rooibos thee: 6 tot 7 minuten
  Kruidenthee: 9 tot 10 minuten

 • Houdbaarheid

  Losse thee bewaar je het beste droog, koel en donker. Losse thee is in principe onbeperkt houdbaar, maar wij hanteren een maximum van 2 jaar. Zo kunnen we de kwaliteit en smaak van de thee blijven waarborgen.

 • Wist je dat?

  Aanslag in je theemok komt doordat de thee te lang getrokken heeft? De bruine randen in je theemok worden veroorzaakt door het stofje tannine (ook wel looizuur genoemd). Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer tannine er vrij komt. De aanslag kun je verwijderen met zout, citroensap of soda. Een druppeltje melk in je thee kan de thee-aanslag in je mokken voorkomen.

De Lottea thee maatlepel

Ben je op zoek naar een mooie en handige thee maatlepel voor het zetten van jouw perfecte kopje thee? Bekijk hier de originele Lottea thee maatlepel! Onze maatlepel is gemaakt van bamboe hout en is een handig hulpmiddel voor het zetten van losse thee.

De waardering van www.hettheeplankje.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 10 reviews.
0
  0
  Mijn winkelmandje
  Hi! Je mandje is nog leeg