Camellia Sinensis, de theeplant

Alle theesoorten worden gemaakt van de theeplant, de Camellia Sinensis. De plant groeit van oorsprong in Zuidoost-Azië. Het is niet de plant, maar de verwerking van de thee die de soort bepaald. Thee is op te delen in 6 soorten: Witte, Groene, Gele, Zwarte, Oolong en Pu-Erh. Rooibosthee en Kruidenthee worden niet van de Camellia Sinensis gemaakt en heten officieel dus ook geen thee, maar infusie.

  • Witte thee

    Witte thee is de minst bewerkte theesoort van allemaal. Voor witte thee worden alleen de dichte knoppen en zachtste blaadjes van de theeplant gebruikt. Er zijn maar 2 dagen per jaar (in het voorjaar) waarop deze knoppen geplukt kunnen worden. De soort dankt zijn naam aan het wittige dons laagje dat in deze fase nog op de jonge blaadjes ligt. Daarna wordt de thee binnen 48 uur licht gerold en gedroogd in de zon. Dankzij de extra voorzichtige bewerking behoudt de thee zijn oorspronkelijke milde smaak die fris en lichtzoet is.

  • Groene thee

    Voor groene thee worden de blaadjes gestoomd en daarmee wordt het oxidatieproces gedeactiveerd. Hierdoor blijven de blaadjes groen en krijgt ook de thee een lichtgroene kleur. Na het stomen worden de blaadjes gerold en gedroogd. Doordat de theeblaadjes minimaal worden bewerkt behoudt groene thee zijn antioxidanten en catechinen.

  • Gele thee

    Gele thee ondergaat nog een extra stap in het bewerkingsproces ten opzichte van de productie van groene thee. Na het stomen worden de blaadjes namelijk nog gestoofd. Hierbij worden de theeblaadjes op een warmtebron gelegd onder vochtige doeken zodat de thee gaat ‘zweten’. Chinezen noemen dit proces ‘men huang’, letterlijk vertaald: geel stoven. Op deze manier wordt de zoetheid van de thee langzaamaan sterker. Na deze stap worden de blaadjes gerold en gedroogd.

  • Zwarte thee

    Waar je bij groene thee niet wil dat de blaadjes oxideren, laat je dit bij zwarte thee juist wel gebeuren. Oxideren is als het ware aan de lucht laten ‘rotten’. Dit is wat je bijvoorbeeld ziet bij een appel: als je hier een hap uit neemt begint deze bruin te kleuren; dit heet oxidatie. Het oxidatieproces zorgt voor de typische donkere kleur en sterke smaak van zwarte thee. Na het oxideren wordt ook zwarte thee gedroogd. Bekende zwarte theesoorten zijn English Breakfast, Ceylon en Earl Grey.


    Wist je dat?
    De smaak van de iedere theesoort optimaal wordt benut door deze op de juiste manier te zetten? Thee kan bijvoorbeeld bitter worden als er te heet water wordt gebruikt. Daarnaast is ook de trektijd van belang. Lees er hier alles over!

  • Oolong thee

    Er zijn 2 grote verschilllen tussen Oolong thee en andere theesoorten. Tijdens het oogsten van deze theesoort worden ook rijpere blaadjes (het zogenaamde ‘vierde blad’) geplukt, waardoor oolong ook qua blad afwijkt van de bekende zwarte en groene thee. Daarnaast zit het verschil hem in het oxidatieproces. Oolong thee zit wat betreft het oxidatieproces tussen zwarte en groene thee in. Groene thee wordt niet geoxideerd, zwarte thee wel, en Oolong thee slechts kort. Het geheim is een oxidatieproces dat op het juiste moment wordt uitgevoerd. De bladeren zijn groen-bruin van kleur en geven de thee een fruitige smaak en een oranjebruine kleur.

  • Pu-Erh thee

    De bijzondere theesoort Pu-Erh thee komt uit de Chinese provincie Yunnan. Het is deze enige theesoort die gefermenteerd is. Het verschil tussen oxideren en fermenteren is dat oxideren altijd in combinatie met zuurstof is. Bij fermentatie wordt de zuurstof juist onttrokken. Thee bevat van nature suiker, gist en zuur en kan dus op natuurlijke wijze worden gefermenteerd. Om de zuurstof te onttrekken wordt de thee in ‘koeken’ geperst. Door deze manier van verwerken kan de thee tientallen jaren worden bewaard. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de smaak steeds delicater. Dit speciale proces geeft deze theesoort een diepe, rijke smaak die als natuurlijk, houtachtig en/of aards wordt ervaren.

  • Rooibos thee

    Rooibos is officieel geen thee omdat het niet afkomstig is van de theeplant. Rooibos, ook wel rode thee genoemd, is namelijk afkomstig van de Rooibos struik (Aspalathus Linearis); een struik uit de vlinderbloemenfamilie welke groeit in Zuid-Afrika. Voor deze cafeïnevrije ’thee’ worden alleen de naaldachtige blaadjes van de rooibostwijgjes geoogst. Na de oogst worden de blaadjes gekneusd, in de zon gelegd en gefermenteerd. Rooibos thee heeft een herkenbare smaak die makkelijk te onderscheiden is van andere theesoorten. Rooibos heeft een zoete, rokerige, kruidige smaak en combineert goed met tal van ingrediënten.

  • Kruidenthee

    Ook Kruidenthee mag officieel geen thee heten omdat deze soort niet gemaakt wordt van de Camellia Sinensis. Kruidenthee wordt gemaakt van aftreksels van gedroogde planten, kruiden en specerijen. Voorbeelden zijn zoethoutthee, kamille thee, pepermunt thee en sterrenmix.

De waardering van www.hettheeplankje.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 16 reviews.
0
    0
    Mijn winkelmandje
    Hi! Je mandje is nog leeg