,

Hoe lang kan ik losse thee bewaren?

De titel van deze blog ‘Hoe lang kan ik losse thee bewaren?’ is een vraag die me geregeld gesteld wordt. Omdat het verplicht is een houdbaarheidsdatum op thee te vermelden roept dit soms vragen op. Hoe dit zit? Ik vertel je er meer over in deze blog!

Lang houdbaar

Losse thee is lang houdbaar, héél lang! Goed nieuws dus voor als je weer eens hebt toegegeven aan je thee-verslaving en flink hebt ingeslagen. Losse thee zal niet snel bederven, maar de kwaliteit van thee kan wél achteruit gaan. Belangrijk is dat je thee, net zoals andere voedingswaren, droog, afgesloten en op kamertemperatuur bewaart. Op deze manier garanderen wij een houdbaarheid van twee jaar, zonder verlies van smaak, geur en kleur.

Bewaarcondities voor losse thee

Er zijn een aantal stelregels te noemen wat de houdbaarheid van losse thee ten goede komt.

  1. Vocht

Thee is lang houdbaar omdat het een gedroogd product is. Om dit zo te houden is een van de belangrijkste regels is dat je thee dus ook droog bewaard. Thee kan snel vocht uit de lucht absorberen. Bewaar thee dus altijd in een goed afgesloten verpakking op een droge plek (niet in de koelkast). De enige uitzodering in deze is Pu-erh thee; voor deze theesoort kan een beetje vocht geen kwaad.

  1. Licht

Thee bewaren in doorzichtige zakken of potten kan de kwaliteit van de thee laten dalen. Thee bewaren in glazen potten of buisjes is geen probleem, maar zet deze nooit pal in de zon bijvoorbeeld.

  1. Warmte

Ook warmte laat de kwaliteit van thee dalen. Laat deze dus liever niet op een plek pal in de zon of naast een verwarming staan.

  1. Geur

Losse theeblaadjes absorberen makkelijk geuren. Dit is een kwaliteit die soms juist gebruikt wordt bij thee, maar in principe wil je dit natuurlijk niet. Bewaar je thee dus niet in de omgeving van sterke geuren (bijvoorbeeld naast een afvalbak of naast sterk geurende kruiden of specerijen).

Misschien vraag je je ook nog af of er verschil zit in houdbaarheid bij verschillende theesoorten? Het antwoord is ja, maar minimaal. In principe geldt hoe donkerder de thee, hoe langer deze houdbaar is. Donkere thee, dus bijvoorbeeld zwarte thee, wordt lange tijd geoxideerd en is dus droger dan andere theesoorten. Dit maakt deze theesoort net iets beter bestand tegen invloeden van bovenstaande punten dan heel lichte theesoorten zoals bijvoorbeeld witte thee.

Conclusie!

Conclusie: bewaar je thee onder de juiste condities en je hebt er maand na maand plezier van! Het Theeplankje garandeert een houdbaarheid van 2 jaar. Na deze tijd zal de thee niet bederven maar kan deze wel achteruit zijn gegaan in smaak, kleur en geur. Tip: drink iedere dag thee, dan zit je nooit met enige twijfel! Vul je voorraad dus maar weer gauw aan en bestel hier je favoriete smaakjes!