,

Zwarte thee: begin er je ochtend mee!

Zwarte thee is een theesoort die bijna iedereen wel in de kast heeft staan. Wanneer men spreekt van een kopje ‘gewone’ thee dan bedoelt men vaak Engelse melange. Een ander super populaire en welbekende zwarte thee is Earl Grey thee. Meer uitleg over deze twee zwarte theesoorten vind je hieronder. Zwarte thee bevat van alle theesoorten de meeste cafeïne, en is daarom mijn persoonlijke favoriet om de ochtend mee te beginnen!

Engelse melange; een kopje ‘gewone’ thee

Engelse melange is 1 van de meest populaire theesoorten ter wereld. Het woordje ‘Engels’ is misschien wat misleidend omdat je zou denken dat de thee dus uit Engeland komt, maar dat is niet zo. Met noemt het zo omdat de Britten deze theesoort graag drinken tijdens hun ‘afternoon tea’. Engelse melange bestaat meestal uit Assam- en Ceylon thee.

Assam thee

Assam thee wordt geteeld in de provincie Assam in India en wordt gemaakt van de Camellia sinensis. Het klimaat in deze regio zorgt ervoor dat deze thee een volle en moutige smaak heeft. De theesoort wordt net na de winter en aan het einde van het voorjaar geplukt.

Ceylon thee

Ceylon thee komt uit Sri Lanka; het land werd tot 1972 Ceylon genoemd, vandaar de naam. Ook deze theesoort wordt gemaakt van de Camellia sinensis. Doordat de thee in een andere regio dan Assam thee groeit heeft het ook een wat andere smaak. Waar Assam thee vol en misschien wat zwaarder van smaak is, is Ceylon thee lichter en frisser van smaak doordat er een vleugje citrus in zit.

Earl Grey thee; mijn favoriet!

Mijn dag begin ik het liefste met een kopje Earl Grey thee. Earl Grey wordt vaak gemaakt van Ceylon thee, al dan niet in combinatie met andere zwarte theesoorten zoals Darjeeling- en Assam thee. De thee wordt op smaak gebracht met bergamotolie, welke gewonnen wordt uit de vruchtschil van de bergamot (Citrus bergamia), een citrusplant. De naam ‘Earl Grey’ is vernoemd naar Charles Grey, een Britse premier aan het begin van de 19e eeuw. Het is een erg populaire zwarte thee die men vaak tijdens het ontbijt drinkt.

Theïne

Zwarte thee bevat de meeste theïne van alle theesoorten. Ik hoor je denken, dat heet toch cafeïne? Klopt, theïne en cafeïne is precies hetzelfde. Theïne is een synoniem voor cafeïne maar staat symbool voor de cafeïne die in thee zit. In een kop zwarte thee zit ongeveer 30-40 mg theïne en in een kop groene thee zo’n 20-30 mg. Ter vergelijking: in een kop koffie zit ongeveer 75-100 mg cafeïne per kop.

Zwarte thee in het Lottea thee assortiment

In het Lottea thee assortiment vind je verschillende soorten zwarte thee. Allereerst mijn persoonlijke favoriet, de Toi Toi Toi thee; een hoopvolle, succes wensende Zwarte thee met bergamot aroma, sinaasappel en korenbloem. Andere voorbeelden zijn de Ik Heb je Lief thee, de Lekker Leuten thee en de Om Nooit te Vergeten thee. Ontdek de heerlijke smaken en veelzijdigheid van deze theesoort!