Maak je eigen ijsthee!
De lekkerste (en gezondste!) ijsthee? Die maak je natuurlijk zelf! Super simpel en met echte, pure theesmaken. Dé dorstlesser om de warme zomerdagen mee door te komen! IJsthee kun je op 2 manieren maken; met warm óf met koud water. In deze blog leer ik je hoe!
Wat is ijsthee?
IJsthee is… koude thee. Niet meer en niet minder. Er zijn grote merken op de markt welke jaarlijks heel veel flessen of pakken ijsthee verkopen. Deze drank kennen we allemaal onder de naam ‘IJsthee’. Maar wist je dat het eigenlijk gewoon een soort frisdrank is? De consumentenbond legt in dit artikel puntsgewijs uit wat deze ijsthee, ijsthee maakt: Hoe gezond is ijsthee? l Consumentenbond. Conclusie? IJsthee is ongezond en slecht voor je gebit. Na het lezen van dit artikel wil je nog maar 1 ding en dat is… je eigen, gezonde IJsthee maken!
IJsthee maken met warm water
Bij gebruik van deze methode zet je je thee zoals gebruikelijk. Neem de juiste hoeveelheid thee (voor 1 liter ijsthee gebruik je 5 tot 10 gram losse thee, afhankelijk van de theesoort en afhankelijk van je eigen smaak). Doe de thee in 1 of 2 theefilter zakjes en laat deze trekken (hanteer hiervoor de juiste trektijd en watertemperatuur). Let op, voor het maken van ijsthee gebruik je het liefste witte, groene of Rooibos thee. Verwijder de zakjes (of indien je een zeefje gebruikt; verwijder het zeefje) en laat de thee afkoelen. Giet de thee in een leuke kan, voeg een ruime hoeveelheid ijsklontjes toe en voilà! Je homemade ijsthee is klaar om gedronken te worden. Tip: voor extra smaak en frisheid kun je wat ingrediënten toevoegen zoals schijfjes citroen of sinaasappel, verse munt of wat rood fruit. Héérlijk!
IJsthee maken met koud water
IJsthee gemaakt met koud water noem je de ‘cold brew’ methode. Het grootste verschil met optie 1 is GEDULD! Cold brew ijsthee betekent: thee zetten met koud water. Thee is water waar theeblaadjes hun smaak aan hebben afgegeven. De snelheid waarmee dit gebeurd is afhankelijk van de watertemperatuur. Bij de gebruikelijke watertemperatuur van 70 tot 100 graden (afhankelijk van de theesoort) duurt dit enkele minuten. Gebruik je water van bijvoorbeeld 40 graden dan duurt dit al een stuk langer. Bij het gebruik van écht koud (bron- of gefilterd) water duurt dit een aantal uur tot wel een hele nacht. Een groot voordeel hiervan is dat de theeblaadjes hun smaak zo geleidelijk afgeven dat er geen bittere smaaknuances voor zullen komen en de thee zachter en zoeter zal smaken. Een perfecte methode dus voor een heerlijk fris, dorstlessend glas ijsthee dus!
Hoe maak je het? Gebruik ongeveer 10 gram losse thee, doe deze in 1 of 2 theefilter zakjes en laat deze minimaal 4 uur (maar liefst een hele nacht) trekken in de koelkast. Hierna verwijder je de theezakjes (of indien je een theezeefje gebruikt; het theezeefje) en giet je de thee in een gezellige, zomerse fles of kan. Voeg wat ijsklontjes en verse ingrediënten toe en geniet van een heerlijk glas ijsthee!
Giftset Theeproeverij ‘Zomertijd’
In principe zou je iedere theesoort kunnen gebruiken bij het maken van ijsthee. Tips: liever geen zwarte thee bij methode 1 en gebruik altijd theefilter zakjes, een theezeefje of een infuser zodat er geen losse thee in het water terecht komt.
Het Theeplankje heeft nu 3 heerlijke theetjes samengevoegd in een zomers theepakketje! In de Giftset Theeproeverij ‘Zomertijd’ zitten de Rots in de Branding thee, de Hieper de Piep thee en de Dit Moment is voor Jou thee. Alle drie heerlijke, frisse theetjes die uitermate geschikt zijn om ijsthee mee te maken! Je besteld dit thee cadeautje (voor een ander óf voor jezelf natuurlijk!) hier.