Losse thee zetten is niet moeilijk! Met deze zin wil ik graag deze blog beginnen, om eventuele vooroordelen direct de kiem in te smoren. Losse thee zetten vergt hooguit een beetje oefening en kennis, maar ná het lezen van deze blog hoef je je ook daar geen zorgen meer om te maken!

Stap 1: de juiste watertemperatuur

Gebruik je een waterkoker? Dat is prima! Gebruik liever geen kunststof waterkoker in verband met geur- en smaakafgifte. Voor zwarte en rooibos thee gebruik je water dat net gekookt heeft (100 graden). Voor groene en witte thee laat je het water een paar minuten na het koken staan of je voegt een scheutje koud water toe (tot zo’n 80 graden).

Stap 2: hoeveelheid losse thee

De juiste hoeveelheid thee is belangrijk! Je kan juist beter iets minder gebruiken en de thee langer laten trekken dan andersom. Onthoud: ongeveer 2 gram losse thee per kop en ongeveer 5 gram voor een volle pot.

Stap 3: gebruik fijne accessoires!

Om de juiste hoeveelheid thee af te meten kun je een gewone theelepel uit de keukenla gebruiken of een speciale thee maatlepel. Beiden bevatten ongeveer 2 gram thee. De thee schep je vervolgens in een theefilter zakje of een theezeefje. Zorg er in ieder geval voor dat je de thee de ruimte geeft zodat de theeblaadjes zich kunnen ontvouwen en zo de meeste smaak kunnen afgeven.

Stap 4: de wekker zetten!

Dit hoeft natuurlijk niet letterlijk. Maar houdt er wel rekening mee dat iedere theesoort zijn eigen trektijd heeft. Thee die je te lang laat trekken wordt snel bitter en minder lekker. Toch heeft ieder zo zijn eigen voorkeur; de een houdt nu eenmaal van wat sterkere thee dan de ander. Gemiddeld genomen geldt onderstaande trektijd per theesoort:

Zwarte thee: 3 tot 4 minuten
Groene thee: 2 tot 3 minuten
Witte thee: 2 tot 3 minuten
Rooibos thee: 6 tot 7 minuten

Stap 5: genieten!

Dit mag je wel letterlijk nemen; geniet van je heerlijke kop net gezette verse thee! Zoals je ziet; losse thee zetten is níet moeilijk. Met een paar simpele tips zet je net zo snel losse thee als wanneer je een kant-en-klaar theezakje gebruikt. En mét vele voordelen: gezonder, meer smaak en zuiniger in gebruik. Ik ben om; ik hoop jullie na het lezen van deze blog ook.

Het Lottea thee assortiment

Het Lottea assortiment bevat verschillende soorten theeën, voor ieder wat wils. Het zijn niet zomaar theeën, maar theeën met een verhaal, een boodschap. Zoals ‘Ik heb je Lief thee’, een liefdevolle, zoetsappige Zwarte thee met goudsbloem, sinaasappelbloesem en lavendel en In Vuur en Vlam thee’, een krachtige, aanbiddelijke Rooibos thee met cacao nibs en kokos. Dit maakt de theeën uniek en uitermate geschikt om cadeau te geven! Alle theeën zijn verkrijgbaar in diverse verpakkingseenheden: een grote stazak, een proefzakje en een buisje. Zo kun je eindeloos uitproberen en proeven. Geniet ervan!