, ,

De leukste thee wist-je-datjes

Over thee zijn boeken vol te schrijven. Er is simpelweg heel veel interessant aan thee! De theeplant, alle goede stofjes in thee, de verschillende theesoorten en ga zo maar door. Omdat er zoveel te schrijven is over thee leek het mij leuk een blog te wijden aan leuke thee wist-je-datjes!

Thee mag alleen thee heten als het van de theeplant afkomstig is!

Iedereen kent Rooibos thee. Maar wist je dat Rooibos thee eigenlijk helemaal geen thee mag heten? Wees gerust, de thee politie komt je heus niet arresteren voor het feit dat je het wel doet. Het zit namelijk zo. Alle theesoorten worden gemaakt van de theeplant, de Camellia Sinensis. De plant groeit van oorsprong in Zuidoost-Azië. Het is niet de plant, maar de verwerking van de thee die de soort bepaald. Thee is op te delen in 6 soorten: Witte, Groene, Gele, Zwarte, Oolong en Pu-Erh. Rooibosthee en Kruidenthee worden niet van de Camellia Sinensis gemaakt en heten officieel dus ook geen thee, maar infusie.

69% van de Nederlanders drinkt iedere week thee

69%! Dat is echt veel, vind je niet? En maar liefst 40% van de Nederlanders drinkt iedere dag thee. Thee is meer een vrouwen- dan een mannendrank; 32% van de mannen drinkt dagelijks thee tegenover 48% van de vrouwen. Theedrinkers geven een voorkeur aan zwarte thee (24%), groene thee met een smaakje wordt als tweede favoriet genoemd (13%). Deze en nog meer leuke theefeitjes kun je lezen in het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2022.

Thee absorbeert nare geurtjes!

Thee is erg goed in het absorberen van geuren. Zo kan het handig zijn om je handen met thee te wassen na het snijden van ui of knoflook. Thee kan ook helpen bij vieze geuren in een koelkast of prullenbak. Leg een gebruikt, droog theezakje op een schoteltje en zet deze op de juiste plek; het zakje absorbeert de vieze geuren direct!

Nog wat leuke thee wist-je-datjes op een rij!

  • Een hotel in Hong Kong heeft ’s werelds duurste High Tea, tegen een prijs van $8,888,- per persoon
  • Theeplanten moeten ten minste 127 cm regen per jaar krijgen. Ze groeien alleen goed in warme, vochtige klimaten met hoge neerslag
  • China is ‘s werelds grootste producent van thee; in 2009 produceerde China 1.359.000 ton aan thee
  • Zwarte thee vormt ongeveer 75% van ‘s werelds theeconsumptie
  • Alleen de top van een volwassen plant wordt geplukt om thee van te produceren. Een nieuwe top groeit weer in 7 tot 15 dagen
  • In Marokko is het de taak van de man om thee te schenken
  • Je mag thee gewoon meetellen bij je vochtinname!
  • Gebruik bij voorkeur losse thee en een theefilter, in een thee-ei heeft de thee te weinig ruimte om te bewegen

Nog een allerlaatste wist-je-datje! Wist je dat je op hettheeplankje.nl de lekkerste theetjes kan kopen? Het Lottea thee assortiment bevat verschillende soorten theeën, voor ieder wat wils. Daarnaast koop je op hettheepankje.nl de leukste theeplankjes, thee cadeausets en thee accessoires! Heel graag tot ziens dus op hettheeplankje.nl!