, ,

Theïne, wat je er nog niet over wist

Theïne is een stofje dat van nature voorkomt in de theeblaadjes van de theeplant Camellia Sinensis. Nu hoor ik je denken, theïne, was het niet cafeïne? Je hebt gelijk! Theïne en cafeïne is precies hetzelfde. Theïne is een synoniem voor cafeïne maar staat symbool voor de cafeïne die in thee zit.

In alle theesoorten die theeblaadjes van de Camellia Sinensis bevatten zit dus theïne. Wel zit er in de ene theesoort meer dan de andere. In een kop zwarte thee zit ongeveer 30-40 mg theïne en in een kop groene thee zo’n 20-30 mg. Ter vergelijking: in een kop koffie zit ongeveer 75-100 mg cafeïne per kop.

Theïne in thee wordt langzamer opgenomen door je lichaam dan andere dranken waar dit in zit (koffie dus bijvoorbeeld). Het wordt binnen ongeveer een half uur opgenomen. Je zult weinig merken van de theïne als je slechts een kopje thee hebt gedronken. Pas als je verspreid over de hele dag regelmatig thee drinkt zul je merken dat je minder vermoeid bent geweest.

Zijn er theesoorten zonder theïne? Ja en nee. Zoals gezegd bevatten alle theesoorten afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis theïne. Vruchtenthee is vaak op basis van zwarte, groene of witte thee en bevat in dat geval ook theïne. Kruidenthee bevat géén theïne, maar wordt onterecht thee genoemd. Het is namelijk een ‘thee’ op basis van verschillende kruiden maar zónder daadwerkelijke theeblaadjes. Rooibos bevat ook geen theïne, maar ook deze ‘thee’ variant is eigenlijk geen echte thee. Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika, en dus niet van de theeplant Camellia Sinensis.

Het Lottea thee assortiment

Het Lottea assortiment bevat verschillende soorten theeën, voor ieder wat wils. We hebben een aantal theïne-vrije ‘theeën’, zoals de Omarm en Verwarm me thee en de In Vuur en Vlam thee. Alle Lottea theeën zijn niet zomaar theeën, maar theeën met een verhaal, een boodschap. Dit maakt de theeën uniek en uitermate geschikt om cadeau te geven! Alle theeën zijn verkrijgbaar in diverse verpakkingseenheden: een grote stazak, een proefzakje en een buisje. Zo kun je eindeloos uitproberen en proeven. Geniet ervan!